Historia aktualna — austriacka regulacja odsetek i lichwy w XIX-XX w. - Bokwa, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie zjawiska odsetek kapitałowych i lichwy w prawie prywatnym na przykładzie regulacji prawa austriackiego . Od połowy XVIII w. aż do I wojny światowej kwestia ta stanowiła obiekt licznych działań ustawodawcy, idących w różnych kierunkach. Autor analizuje kolejne akty prawne, odnosząc je do współczesnej doktryny. Szczególny akcent zostaje położony na dwóch próbach wprowadzenia całkowitej swobody odsetkowej (1787 i 1868 r.), które niestety okazały się efemeryczne. Usiłowania liberalizacyjne zaowocowały jednakże nowoczesnym ujęciem lichwy w rozporządzeniu cesarskim z 1914r., w którym uregulowano ją w ramach współczesnego pojęcia wyzysku, co stanowi łącznik z współczesnym ustawodawstwem polskim, do którego nawiązuje zakończenie artykułu.
Keywords: Austria; Austro-Węgry; Galicja; ABGB; odsetki; lichwa; historia prawa; prawo cywilne