Instytucja kuratora spadku nieobjętego, jego prawa i obowiązki w polskim systemie prawa cywilnego - Mazurek, Przemysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Jedną z nielicznych instytucji prawa spadkowego, która do tej pory nie była szeroko rozpowszechniona w literaturze przedmiotu, jest instytucja kuratora spadku nieobjętego. Instytucja kuratora spadku pochodzi z prawa rzymskiego i do dnia dzisiejszego w jego założeniach spełnia tę samą rolę, jaką znajdujemy na ten temat w literaturze starożytnych rzymskich prawników. Praktyka sądowa nie wykorzystuje w pełni instytucji kuratora sądowego. Artykuł ma przybliżyć tę instytucję na tle prawa cywilnego
Keywords: kurator; spadek; prawo cywilne; konstytucja; dziedziczenie; spadkobiercy