Ewolucja audytu wewnętrznego na świecie - Dasek, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Początki audytu wewnętrznego sięgają 3500 roku p.n.e. Obecnie uznawany jest za niezależną i obiektywną działalność, której głównym celem jest usprawnienie działalności operacyjnej danej organizacji. Artykuł przedstawia zarówno historię, jak i rozwój audytu wewnętrznego na świecie. Ponadto charakteryzuje współczesne pojęcie audytu wewnętrznego.
Keywords: audyt; audyt wewnętrzny; historia audytu