Administracyjnoprawny nadzór nad rynkiem bankowym na przykładzie wybranej działalności Komisji Nadzoru Finansowego - Wojcieszek, Mikołaj; Sułkowski, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Rynek bankowy stanowi niezmiernie ważną część gospodarki każdego państwa. Jego głównym zadaniem jest obrót środkami finansowymi. Dlatego nie może on pozostać bez nadzoru, który sprawuje Komisja Nadzoru Finansowego. Ze względu na ogromną rolę, jaką odgrywa nadzór nad rynkiem bankowym, niniejszy artykuł zostanie poświęcony opisaniu jego działania. Celem będzie przedstawienie i definicja nadzoru, wyjaśnienie, czym różni się od kontroli, jakie są podstawy działalności Komisji Nadzoru Finansowego, jej cele, zadania oraz zakres działania. Uwzględniona zostanie również kwestia instrumentów oddziaływania przysługujących Komisji.
Keywords: bank; nadzór; finanse