Skan linii papilarnych jako podpis elektroniczny - Klimas, Damian (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł podejmuje problematykę regulacji dotyczącej składania elektronicznych oświadczeń (woli, wiedzy, zgody) przy użyciu skanu linii papilarnej. Autor stara się odnaleźć właściwe ramy prawnedla skanu linii papilarnej jako podpisu elektronicznego na gruncie rozporządzenia eIDAS, które obowiązuje od 1 lipca 2016 roku. Analizie poddane zostały wymogi prawne oraz techniczne dotyczące podpisów elektronicznych, zaawansowanych podpisów elektronicznych oraz kwalifikowanych podpisów elektronicznych, a także konsekwencje prawne takiej determinanty.
Keywords: podpis elektroniczny; skan linii papilarnej; odcisk palca