Opodatkowanie kryptowalut w Polsce - Dobosz, Damian; Niziołek, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł podejmuje problematykę opodatkowania kryptowalut. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano rozwój kryptowalut i prawodawstwa polskiego w tej materii. Przede wszystkim przedstawiono tematykę ujęcia kryptowalut z punktu widzenia przedmiotu opodatkowania w ustawach podatkowych. Ponadto przywołane zostały interpretacje podatkowe, w których można zaobserwować różne sposoby ujęcia problematyki opodatkowania kryptowalut przez urzędy skarbowe. W dalszej części opracowania zaprezentowano najnowsze zmiany ustawy o PIT, wchodzące w życie od 1 stycznia 2019 roku oraz ich potencjalne konsekwencje dla podatników.
Keywords: podatek; kryptowaluty; podatek dochodowy; bitcoin; Ministerstwo Finansów; organy podatkowe