Wierzytelność zabezpieczona hipoteką — linia orzecznicza - Kowalska, Paulina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W orzecznictwie można odnotować rozbieżności odnośnie do oceny, czy dłużnik hipoteczny może znaleźć się w stanie własnego opóźnienia w związku z niespełnieniem w terminie wierzytelności zabezpieczonej hipoteką czy też dotyczących kwestii oceny przedawnienia wierzytelności zabezpieczonej hipoteką. Te zagadnienie ściśle łączy się z charakterystyką sytuacji prawnej dłużnika hipotecznego i koniecznością ustalenia, czy jest on zmuszony jedynie do „znoszenia” zaspokojenia wierzyciela hipotecznego z jego nieruchomości, czy też powstaje po jego stronie zobowiązanie do spełnienia świadczenia pieniężnego. Ponadto z przedawnieniem ściśle łączy się konieczność ustalenia wzajemnego stosunku art. 77 k.w.h. i art. 104 k.w.h.
Keywords: hipoteka; przedawnienie; wierzytelność zabezpieczona hipoteką