Prawo własności intelektualnej w branży kosmetycznej - Sacha, Gabriela (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł jest odpowiedzią na rosnące znaczenie rynkowe branży kosmetycznej. Ostatnie lata pokazują duży wzrost zamożności społeczeństwa w Polsce, co niewątpliwie ma wpływ na zwiększenie popytu na produkty kosmetyczne, a wraz z nim na skalę produkcji. Obecnie coraz większą popularność zyskują również marki lokalne albo takie, które tworzą produkty kosmetyczne na małą skalę ze względu na dbałość o naturalne składniki. W konsekwencji zmienia się struktura branży, w której istotne są już nie tylko duże firmy międzynarodowe, ponieważ swoją pozycję na rynku wyraźnie zaznaczają również średni, mali i mikroprzedsiębiorcy. W obliczu tych tendencji producenci prowadzą między sobą zaciętą walkę konkurencyjną o klienta. W niniejszym opracowaniu przeanalizowane zostały przepisy prawa polskiego oraz ustawodawstwa europejskiego. Zagadnienie poddano również badaniu analitycznemu, którego podstawę stanowiły orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, Sądu Najwyższego oraz opisy patentowe poszczególnych rozwiązań. W artykule opisano też uregulowania dotyczące produktów kosmetycznych w ustawodawstwie polskim oraz europejskim. Głównym celem jest przedstawienie obowiązujących przepisów prawa własności intelektualnej, które najlepiej odpowiadają specyfice branży kosmetycznej. Ważne jest również opisanie, w jaki sposób przedsiębiorcy mogą bronić się przed wykorzystywaniem ich renomy i pozycji rynkowej przez inne podmioty, które wprowadzają do obrotu tzw. lookalikes lub oferują produkty podrobione.
Keywords: prawo własności intelektualnej; zwalczanie nieuczciwej konkurencji; kosmetyki; perfumy