The Internet as a public place and a place of committing a prohibited act: Comments regarding the judgment of the Supreme Court of the Republic of Poland, case ref. no. IV KK 296/17 - Kluza, Jan; Sączek, Konrad (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł zawiera analizę możliwości zakwalifikowania Internetu jako miejsca publicznego, co ma swoje doniosłe znaczenie prawne dla spełnienia znamion wielu typów czynów zabronionych. Taką tezę zaprezentował Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 kwietnia 2018 roku sygn. IV KK 296/17. Niniejszy tekst to próba oceny stanowiska Sądu Najwyższego oraz jego przełożenia na różnorakie stany faktyczne. W kwestii tego, czy Internet może stanowić miejsce publiczne w rozumieniu prawa karnego, trzeba wskazać na kilka okoliczności, przede wszystkim na zastosowanie właściwego sposobu wykładni norm prawa karnego.
Keywords: Internet; miejsce publiczne; działanie publiczne