Share capital in the Polish simple joint-stock company in light of the existing law and proposed European legislation - Jarosz, Iwo (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W ostatnich latach europejscy ustawodawcy i przedstawiciele nauki prawa podejmowali nieomalże bezprecedensowe wysiłki w kierunku modernizacji, uproszczenia i zwiększenia dostępności spółek z ograniczoną odpowiedzialnością. Działania te zazwyczaj zmierzały do liberalizacji ustawowych wymogów dotyczących minimalnych kwot kapitału zakładowego. Czynnikami dynamizującymi zmiany legislacyjne wydają się żywe dyskusje w środowisku akademickim oraz na łonie praktyki, a także konkurencja regulacyjna. Kwestie reformy spółek z ograniczoną odpowiedzialnością były również przedmiotem projektów prawodawstwa europejskiego, w tym projektu dyrektywy w sprawie zharmonizowanego modelu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jednoosobowej znanego jako Societas Unius Personae SUP. Także w Polsce od prawie dekady toczy się dyskusja w przedmiocie zmian dotyczących spółek z o.o., w szczególności tego, czy polskie ustawodawstwo powinno podążyć za przykładem Niemiec i znanej z niemieckiego porządku prawnego Unternehmergesellschaft oraz innych krajów europejskich i zliberalizować wymogi kapitałowe dla tego typu spółek. Sejm przegłosował niedawno ustawę wprowadzającą tak zwaną prostą spółkę akcyjną. Ten nowy typ spółki ma w założeniu stanowić atrakcyjną propozycję dla start-upów, prowadząc — zdaniem jej zwolenników — do modernizacji i uproszczenia pożądanego przez współczesnych prawodawców przy jednoczesnym utrzymaniu stosownego poziomu ochrony wierzycieli. Autor próbuje ocenić rozwiązania zaproponowane przez polskiego ustawodawcę w zakresie struktury kapitałowej nowego typu spółki, konfrontując je z innymi rozwiązaniami, w tym w szczególności z projektem Societas Unius Personae — przedsięwzięciem ostatecznie nieudanym, choć przemyślanym i zasługującym na uwagę.
Keywords: spółka; spółka z ograniczoną odpowiedzialnością; kapitał zakładowy; prosta spółka akcyjna