The case of Blanco: Epoch-making ruling vs. general law doctrine. The public–private divide in historical context - Jaworski, Bartłomiej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule przedstawiono krótką charakterystykę dwóch głównych sposobów rozumienia public–private divide w aktualnym prawie europejskim.Po pierwsze,wyjaśniono genezę public–private divide, używając kontekstu historycznego, aby pokazać,kiedy i jak prawoj ako całość zostało podzielone na "dwa oddzielone światy”. Następnie, zgodniez doktryną prawa ogólnego,starano się wykazać, że nie ma znaczącej różnicy między tym,co„prywatne”,a tym,co„publiczne”,ze względu na naturę prawa, która jest rzeczywiście taka sama. Autor wskazuje również na słynną i wciąż aktualną dziewiętnastowieczną francuską sprawę Blanco, która jest punktem zwrotnym w myśleniu o prawie jako „publicznym” lub „prywatnym” i jego konsekwencjach.W rzeczywistości ta krótka charakterystyka ma pokazać historyczne podejście do public–private divide i stawia autora przed głównym pytaniem: czy public–private divide nadal jest odpowiednim (a może lepiej—rozróżnieniem) w praktyce prawnej i regulacyjnej i czy sensowne jest kontynuowanie badania zjawisk prawnych z założenia, że „publiczne” i „prywatne” reprezentują prawdziwie wyróżniające się kierunki normatywne? Autor stara się przedstawić otwarte podejście skoncentrowane na prowokujących d omyślenia wypowiedziach prezentujących szerszy niż tylko prawno-naukowy punkt widzenia, co jest bardziej obiecujące niż konwencjonalna dyskusja na temat public–private divide
Keywords: prawo publiczne i prawo prywatne; sprawa Blanco; doktryna prawa ogólnego; podział public–private divide; podział public–private divide w kontekście historycznym