Postępowanie dowodowe w sprawach mobbingowych i dyskryminacyjnych - Zajchowska, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Jedną zmożliwości dochodzenia roszczeń wynikających ze stosunków zatrudnienia jest sądowe rozwiązywanie spraw. Rozstrzygnięcie sprawy przed sądem jest jednocześnie rozstrzyg-nięciem oroszczeniach przysługujących powodowi, które musi być poprzedzone przeprowadzeniem postępowania dowodowego. Wsprawach pracowniczych pozostaje ono szczególnie skomplikowane irozbudowane zuwagi na wielość faktów występujących wtych kategoriach spraw pracowni-czychito, że świadkowie pozostają wrelacjach prawnych ifaktycznych. Celem opracowania jest zatem ukazanie niektórych aspektów procesowych wskazujących na specyfikę postępowania dowo-dowego wsprawach mobbingowych idyskryminacyjnych. Autorka odnosi się do ogólnych reguł procesu dotyczących ciężaru dowodu, albowiem zarówno wzakresie zarzutu podejmowania przez pracodawcę mobbingu, jak teżprzy zarzucie działań dyskryminujących pracownika, to na pracow-niku spoczywa obowiązek dowodowy wzakresie wskazania okoliczności, które uzasadniałby rosz-czenie oparte na tych zarzutach. Ponadto autorka omawia charakter postępowania dowodowego wsprawach pracowniczych, zjego specyfiką, która charakteryzuje się znacznym odformalizowa-niem. Autorka analizuje również poszczególne środki dowodowe, to jest dowód zdokumentu, dowód zopinii biegłego sądowego czy też inne źródła dowodowe, októrych mowa wart. 308 k.p.c.
Keywords: mobbing; dyskryminacja; ciężar dowodu; postępowanie dowodowe