O problemie kumulacji procesowych ról świadka i biegłego. Analiza instytucji świadka-eksperta w świetle noweli procedury cywilnej - Kluska, Paulina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejsze opracowanie porusza kontrowersyjne zagadnienie kumulacji procesowych ról świadka oraz biegłego na tle noweli Kodeksu postępowania cywilnego z dnia 4 lipca 2019 r. (Dz. U. z 2019 r., poz. 1469). Rozważania nad przedmiotową problematyką rozpoczęto od zaprezentowania wypracowanych na gruncie dotychczasowej rzeczywistości procesowej poglądów doktryny oraz orzecznictwa. W dalszej kolejności poświęcono uwagę uregulowaniom dotyczącym świadka-biegłego oraz prywatnych ekspertów obowiązującym w porządkach prawnych państw obcych. Ponadto poddano analizie nowe rozwiązanie zarówno w świetle zupełnie odmiennej regulacji dowodu z opinii biegłego w postępowaniu uproszczonym, jak i ogólnych przepisów normujących prawo dowodowe. Dostrzeżenie realnych zagrożeń wiążących się z nadaniem statusu biegłego sądowego wybranym przez stronę rzeczoznawcom, przede wszystkim z punktu widzenia gwarancji rzetelności procesu (sygnalizowanych dotychczas również w literaturze przedmiotu), stanowiło asumpt do dokonania oceny działań prawodawcy, a także sformułowania postulatów de lege ferenda.
Keywords: świadek; biegły; świadek-ekspert; kumulacja ról procesowych; dowód (prawo karne); postępowanie uproszczone; nowelizacja; wiadomości specjalne; opinia biegłego; opinia prywatna; bezstronność biegłego sądowego; gwarancje rzetelności procesu