Rola cła w rozwoju gospodarczym kraju ze szczególnym uwzględnieniem czasów współczesnych - Machalica-Drozdek, Katarzyna (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Instytucja cła stanowi jedną z najstarszych danin publicznych pobieranych od towarów z tytułu przekroczenia przez towar granicy celnej osady czy państwa. Na przestrzeni wieków przeszło znaczną ewolucję, czego skutkiem na przełomie XX i XXI w. było zmniejszeniem obciążeń celnych w obrocie z państwami trzecimi. W efekcie większym obciążeniem dla podmiotów dokonujących importu towarów jest konieczność uiszczenia należności podatkowych z tytułu importu towarów aniżeli należności celnych. W chwili obecnej polityka celna prowadzona przez Unię Europejską zmierza w kierunku usprawnienia obrotu towarowego z zagranicą, czego wyrazem jest rozpoczęty proces wprowadzenia instrumentów informatycznych mających na celu przyspieszenie dokonywanych odpraw celnych
Keywords: cło; danina publiczna; rozwój gospodarczy; Unia Europejska