Ochrona danych osobowych w wybranych państwach Azji - Abu Gholeh, Magdalena; Kuźnicka-Błaszkowska, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Ochrona danych osobowych i prawa do prywatności jednostki to jeden z najbardziej istotnych problemów ostatnich lat. W celu zapewnienia szerokich gwarancji autonomii informacyjnej jednostki, Parlament Europejski i Rada przyjęły rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, RODO). Jego celem oprócz zapewnienia efektywnej i skutecznej ochrony danych osobowych jest również harmonizacja i wzmocnienie rynku wewnętrznego UE. Jednocześnie regulacja nie osiągnie swoich celów, jeśli nie zagwarantuje się ochrony prawa do prywatności i danych osobowych przez podmioty, które pochodząc z poza Unii Europejskiej dostarczają towary i usługi jej obywatelom i instytucjom.Prezentowana monografia ma na celu zbadanie, czy korzystanie z usług dostarczanych przez przedsiębiorców pochodzących z państw azjatyckich gwarantuje bezpieczeństwo przetwarzanych danych osobowych. Biorąc pod uwagę różnorodność kulturową państw tego kontynentu oraz zakres i ilość dostarczanych z nich usług, zasadne jest zbadanie w jaki sposób kształtuje się w niektórych z nich ochrona prywatności i danych osobowych, biorąc pod uwagę zarówno przyjęty model ochrony jak również praktykę stosowania prawa. Pozwoliło to na wskazanie państw, które zapewniają adekwatny poziom ochrony, zatem przetwarzanie danych osobowych przez pochodzące z nich podmioty (pod warunkiem zrealizowaniaobowiązków wynikających z RODO) co do zasady powinno być bezpieczne i spełniać wymagania unijnego rozporządzenia
Keywords: ochrona danych osobowych; prawo do prywatności; przetwarzanie danych w państwach trzecich; Azja; RODO; państwa azjatyckie; państwa arabskie