Prawo wobec wyzwań współczesności : wybrane problemy teoretycznoprawne i dogmatycznoprawne - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta; Kwieciński, Adam; Chmielnicki, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Tytuł tomu nie jest przypadkowy, bowiem olbrzymia liczba problemów prawnych i ich doniosłe znaczenie społeczne uzasadniają pogłębioną refleksję nad różnymi dziedzinami prawa. Bardzo szybko zmieniająca się rzeczywistość społeczna wymusza stałe podążanie za nią systemu prawa. Ten ostatni powinien w jak najszerszym zakresie odpowiadać na wszystkie wyzwania współczesności. Celem tomu jest skupienie uwagi na aktualnych kluczowych problemach prawoznawstwa, ocena istniejącego stanu normatywnego oraz określenie kierunków pożądanych zmian regulacji prawnych. Podkreślić należy interdyscyplinarny charakter rozważań łączących różne gałęzie prawa publicznego i prywatnego.
Keywords: zasady prawa; prawo a moralność; prawo krajowe a prawo UE; nowe technologie; alternatywne metody rozwiązywania sporów; zmiany w prawie