PLMET:

kliknij tutaj, żeby przejść

Tytuł:

Analiza mikrobiologiczna komercyjnych produktów mleczarskich i probiotycznych na polskim rynku handlowym

Autor:

Szubert, Karolina ; Wiglusz, Magda ; Guz-Regner, Katarzyna

Temat i słowa kluczowe:

mikrobiologia żywności ; probiotyki ; bezpieczeństwo żywności

Opis:

Wrocławska Konferencja Studentów Nauk Technicznych i Ścisłych "Puzzel 2015".Wrocław 18-19 kwietnia 2015 r.

Abstrakt:

Prozdrowotne walory żywności fermentowanej znane są ludzkości od czasów starożytnych. Dziś wiemy, że zawdzięczamy je pożytecznym mikroorganizmom obecnym np. w przetworach mlecznych i kiszonkach (grupa LAB - bakterie fermentacji mlekowe), które służą nam do produkcji probiotyków. Słowo "probiotyk" pochodzi z języka greckiego od "pro bios" co znaczy "dla życia". Z definicji jest to produkt zawierający wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów, które podawane człowiekowi w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na jego zdrowie. Szczepy te zapewniają sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływając pozytywnie na zdrowie całego organizmu, oraz wspomagają przywrócenie naturalnej mikroflory, zaburzonej w procesach chorobowych. Celem projektu badawczego była jakościowa ocena mikrobiologiczna wybranych produktów mleczarskich dostępnych na polskim rynku.

Miejsce wydania:

Wrocław

Data:

2015

Typ zasobu:

materiały konferencyjne

Format:

application/pdf

Język:

pol

Licencja:

Regulamin korzystania z Biblioteki Cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego

Autor opisu:

RW