Władcze i niewładcze działania gminy jako kryterium opodatkowania podatkiem od towarów i usług - Nita, Adam (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2018)
W artykule podjęto analizę zagadnienia władczych i niewładczych działań gminy jako kryterium opodatkowania podatkiem od towarów i usług. Autor podkreśla, iż oddzielenie tych dwóch sfer działalności gminy ma znaczenie z uwagi na przepisy kształtujące konstrukcję podatku od wartości dodanej. W artykule poddano zatem rozważaniom teoretyczne i normatywne podstawy dla władczych oraz niewładczych działań gminy, konsekwencje podatkowe dwoistej natury stosunków prawnych z udziałem gminy – aspekt podatku od towarów i usług, a także niespójność unijnej i krajowej regulacji prawnej – przejawy i propozycje rozwiązania problemu
Keywords: władcze i niewładcze działania gminy; podatek od towarów i usług