Sztuczna inteligencja i roboty wyzwaniem dla prawa - Maj, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł stanowi analizę wpływu sztucznej inteligencji oraz robotów na prawo. Obejmuje on syntetyczne wyjaśnienie, czym jest sztuczna inteligencja i roboty oraz jak nowe technologie związane są z nurtem transhumanistycznym. Zaprezentowano również próby regulacji sfery robotów i sztucznej inteligencji w wybranych państwach. W artykule podjęta została także próba odpowiedzi na pytanie, jak sztuczna inteligencja może pomóc w pracy prawnika.
Keywords: nowe technologie; transhumanizm; sztuczna inteligencja; roboty; robotyka