Rola i znaczenie wiążących reguł korporacyjnych w świetle ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych - Kuźnicka, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Współcześnie wydaje się być niemożliwym prowadzenie działalności gospodarczej bez wykorzystania narzędzi, jakie daje nam internet. Wiąże się to jednak nieodłącznie z przekazywaniem danych przetwarzanych przez podmiot gospodarczy do podmiotów, które prowadzą działalność gospodarczą w państwach trzecich. Prawodawca unijny wyszedł naprzeciw obawom w zakresie przekazywania danych osobowych do państw trzecich i w rozdziale V ogólnego rozporządzenia o ochronie danych ustanowił ogólne zasady przekazywania danych osobowych do państw trzecich i organizacji międzynarodowych jak również zakres, charakter oraz dozwolone sposoby takiego przekazywania. Spośród wskazanych przez prawodawcę unijnego mechanizmów przetwarzania danych w państwach trzecich na szczególną uwagę zwracają dosyć ubogo opisane w literaturze, a mające szczególne znaczenie dla obrotu gospodarczego wiążące reguły korporacyjny.
Keywords: dane osobowe; wiążące reguły korporacyjne; RODO; przetwarzanie danych