„Rzeczy wyłączone z obrotu” (res extra commercium) w polskim porządku prawnym - Obłąk, Amadeusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Instytucja „rzeczy wyłączonych z obrotu” (res extra commercium), wywodząca się z rzymskiego podziału rzeczy, nie jest instytucją wprost uregulowaną przez ustawodawcę w polskim porządku prawnym. Mimo iż jest to narzędzie prawne przywoływane przez przedstawicieli doktryny, orzecznictwa czy też, w pewnych przypadkach, prawodawcę, wydaje się, że do dnia dzisiejszego nie wypracowano ogólnej definicji rozumienia pojęcia tzw. „rzeczy wyłączonych z obrotu”. Na podstawie wybranych przepisów prawnych, orzeczeń oraz poglądów wyrażonych w doktrynie autor niniejszego opracowania analizuje zarówno zasadność uznawania konkretnych przykładów jako „rzeczy wyłączone z obrotu”, jak i dopuszczalność wyróżniania niniejszej instytucji na gruncie obecnego porządku prawnego.
Keywords: rzeczy wyłączone z obrotu; res extra commercium