Dorozumiany sposób zawarcia umowy o podział nieruchomości quoad usum oraz jego wybrane konsekwencje cywilnoprawne - Klat-Górska, Elżbieta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Do grupy podstawowych uprawnień przysługujących każdemu współwłaścicielowi nieruchomości należy zaliczyć współposiadanie oraz współkorzystanie z nieruchomości. Przedmiotem opracowania jest analiza zagadnienia dotyczącego dorozumianego zawarcia porozumienia przez współwłaścicieli nieruchomości, określającego warunki podziału nieruchomości quoad usum oraz zmiany ustawowych zasad współposiadania i współkorzystania z nieruchomości wspólnej. Tego rodzaju podział może polegać na tym, że każdy ze współwłaścicieli lub niektórzy z nich otrzymują do wyłącznego użytku fizycznie wydzieloną część nieruchomości i każdy z wyłączeniem innych tę część używa oraz czerpie z niej pożytki. Przedstawiony sposób wykonywania uprawnień przez współwłaścicieli nieruchomości jest istotny przede wszystkim wówczas, gdy z uwagi na wielkość powierzchni nieruchomości, jej rodzaj lub inne właściwości jest możliwy do zastosowania jako bezkolizyjny oraz zgodny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem nieruchomości wspólnej.
Keywords: posiadanie; nakłady; współwłasność; udział we współwłasności; podział quoad usum; nieruchomość