Dla Józka i Jurka. Pięć prawniczych miniatur - Bernfeld, Barbara; Konopczyńska, Edyta; Mazurkiewicz, Jacek; Zaporowska, Maria; Zaporowska, Zofia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Anonimowe ocenianie nauczycieli akademickich przez studentów budzi sprzeciw, także zastrzeżenia co do zgodności z niektórymi przepisami Konstytucji RP. Meandry i manowce denazyfikacji w powojennych Niemczech. Do praw człowieka należy prawo do nieintegracji, będące jednym z przejawów prawa do bycia sobą. Koncept kontrpośrednika, którego umownym zadaniem byłoby wskazanie ewentualnemu nabywcy wad mieszkania, które zamierza kupić. Koń jako zwierzę domowe de lege lata i de lege ferenda.
Keywords: nauczyciele akademiccy; studenci; esesmani; powojenne Niemcy; ochrona zwierząt; ochrona interesów ewentualnych nabywców nieruchomości; koń; koń jako zwierzę domowe lub towarzyszące; prawo do nieintegracji; pośrednictwo na rynku nieruchomości; denazyfikacja; ocenianie anonimowe