Gry miejskie jako współczesna, oryginalna i innowacyjna metoda nauczania i uczenia się seniorów - Jurczyk-Romanowska, Ewa; Koszczyc, Marta; Jakubowska, Luba; Marcinkiewicz-Wilk, Aleksandra; Gulanowski, Jacek; Kabát, Michał; Švecová, Magdaléna; Milenkovic Jankovic, Tijana; Barone, Paola; Giannelaki, Charoula; Žemaitaitytė, Irena; Katkonienė, Agata; et al. (Uniwersytet Wrocławski. Instytut Pedagogiki, 2019)
Podręcznik składa się z trzech części. W pierwszym rozdziale dokonano diagnozy dotyczącej osób starszych i ich kompetencji w zakresie nowych technologii. W tym rozdziale opisano także dostępne w krajach partnerskich programy edukacyjne w zakresie ICT skierowane do osób starszych. Kolejny rozdział zawiera opis i wyniki eksperymentu pedagogicznego, którego celem było porównanie efektywności metody uczenia seniorów używania smartfonów. W eksperymencie porównano metodę klasowo-lekcyjną, która dominuje w ofercie edukacyjnej skierowanej do seniorów, z metodą zgodną ze strategiąedutainmentu – gry miejskiej. Ostatnia część zawiera scenariusze zajęć, dedykowanych zarówno metodzie gier miejskich, jak i zajęciom klasowo-lekcyjnym. Prezentowany Czytelnikowi podręcznik może być interesującą pozycją dla praktyków zajmujących się andragogiką, edukacją osób starszych czy edukacją w zakresie ICT, gdyż zawiera gotowe programy edukacyjne, które można bezpośrednio implementować we własnej praktyce związanej z edukacją seniorów. Warto także zauważyć, że wyniki przeprowadzonych badań w istotny sposób wzbogacają obszar andragogiki i dydaktyki, ukazując grę miejską jako efektywną metodę uczenia się.
Keywords: seniorzy; andragonika; edukacja osób starszych; gry miejskie; edutaiment