Obowiązek alimentacyjny a obowiązek o charakterze alimentacyjnym między małżonkami - Jędrys, Kinga (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Tematem opracowania jest problematyka kwalifikacji obowiązku zaspokajania potrzeb rodziny wynikającego z art. 27 k.r.o. jako obowiązku alimentacyjnego lub jako obowiązku o charakterze alimentacyjnym. Rozważania ograniczają się do obowiązku między małżonkami i koncentrują się na analizie podobieństw do obowiązku alimentacyjnego sensu stricto oraz różnic między tymi dwoma obowiązkami. W rozdziale zostało zaprezentowane stanowisko doktryny oraz przegląd orzecznictwa w tej kwestii.
Keywords: małżeństwo; małżonkowie; obowiązek alimentacyjny; prawo rodzinne; zaspokajanie potrzeb rodziny