Część II. Wolności i prawa jednostki oraz ich ochrona - Complak, Krystian; Gutierrez, Patryk; Rosiak, Jolanta; Grabowska, Sabina; Urbanek, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Współczesne polityczno-prawne systemy Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej jest nowatorską pracą młodych adeptów nauki z różnych państw, poruszającą trudne i mało znane zagadnienia z trzech różnych obszarów geograficznych. Obecnie, gdy w Polsce od wielu lat postuluje się, aby polska nauka była otwarta na świat tego typu pozycja wydaje się mieć szczególne uzasadnienie nie tylko naukowe (aspekty ustrojowo-konstytucyjne), ale i praktyczne (wolności i prawa jednostki oraz ich ochrona).
Keywords: Azja; konstytucja; Ameryka Łacińska; prawa oraz wolności jednostki; ustroje państw; Europa