Wydatki na wdrożenie nowych regulacji prawnych w zakresie ochrony danych osobowych na przykładzie wybranej gminy - Długozima, Marek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W związku z obowiązkiem bezpośredniego stosowania przez państwa członkowskie Unii Europejskiej rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady podmioty przetwarzające dane osobowe są zobowiązane, od maja 2018 roku, przestrzegać nowych standardów określonych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). W artykule oszacowano koszty bezpośrednie niezbędnych działań dostosowawczych i nakłady na infrastrukturę eksploatowaną przez badaną gminę, głównie informatyczną.
Keywords: rachunek kosztów; jednostki samorządu terytorialnego; ochrona danych osobowych; RODO; koszty