Postrzeganie symboliki The Washington Redskins przez amerykańską ludność rdzenną – wspólny front czy wielość znaczeń? - Wojtanowski, Mateusz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Problem artykułu stanowi stosunek amerykańskiej ludności rdzennej wobec nazwy oraz graficznego symbolu drużyny futbolu amerykańskiego The Washington Redskins. Wspomniana symbolika została zarejestrowana jako znaki towarowe zespołu, a indiańscy aktywiści dwukrotnie wszczynali postępowanie mające na celu anulowanie tych rejestracji pod zarzutem, że w momencie wpisu mogły być one uwłaczające (may disparage) dla amerykańskiej ludności rdzennej. Sprawa stanowi więc istotny problem społeczny, w ramach którego podnoszone są takie zarzuty jak rasizm, szerzenie stereotypów, dyskryminacja czy cultural appropriation. Celem artykułu jest określenie, czy Indianie postrzegają symbolikę drużyny w sposób spójny, czy raczej można mówić w ich przypadku o wielości współistniejących i kontestowanych interpretacji. W pierwszym przypadku bardziej adekwatne dla interpretacji problemu okaże się statyczne ujęcie kultury, w drugim – dynamiczne jej ujęcie
Keywords: kultura; Indianie; ludność rdzenna; rasizm; znaki towarowe