Rywalizacja irańsko-saudyjska i jej wpływ na stosunki międzynarodowe na Bliskim Wschodzie w XXI wieku - Mruk, Marzena (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Iran i Arabia Saudyjska to dwa kraje dążące do uzyskania statusu mocarstwa regionalnego. Stosunki między Iranem i Arabią Saudyjską od 1979 r. opierają się na rywalizacji między szyitami a sunnitami oraz różnym podejściu do stosunków ze Stanami Zjednoczonymi. Stosunki Iranu z Arabią Saudyjską są często nazywane wojną pośrednią i mają wpływ na stosunki międzynarodowe na Bliskim Wschodzie. Interesy Teheranu i Rijadu obecnie ścierają się na przykład w Syrii, Jemenie, Bahrajnie, Iraku i Katarze. Pogłębiająca się rywalizacja między państwami może w najbliższej przyszłości przerodzić się w konflikt zbrojny
Keywords: Iran; Arabia Saudyjska; Bliski Wschód; rywalizacja