Prawo w państwie prawa. Studium przypadku z obszaru bezpieczeństwa publicznego - Wasiak, Dariusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W rozdziale przedstawiono przykład działań organów ścigania (Policji), które można opisać jako działanie o charakterze czysto public relations, a nie jako społecznie oczekiwane, prawidłowe wykonanie czynności proceduralnych, których celem jest ujawnienie wszystkich znamion przestępczych. W takich okolicznościach wybiórcze zakwalifikowanie przez Policję zachowań sprawczych na etapie czynności przedprocesowych oraz akceptacja tego stanu przez przedstawicieli organów administracji i innych podmiotów współuczestniczących w działaniach zorientowanych na zapewnienie oczekiwanego stanu bezpieczeństwa publicznego skutkuje obecnie tym, że osoby wypełniające znamiona przestępstwa zagrożonego karą pozbawienia wolności do lat 10 mogą być w wymodelowanych medialnie okolicznościach uznane nawet za bohaterów.