Notariusz jako niemy audytor zinstytucjonalizowanego dialogu prawnego - Piekarczyk, Sławomir (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Notariusz w swojej działalności, w ramach operatywnego stosowania prawa, podejmuje rozstrzygnięcia w kwestii przyznania osobie wnioskującej prawa (wolności) do dokonania czynności notarialnej. Sporządzony dokument notarialny stanowi substrat decyzji notariusza w tym przedmiocie. Niejednokrotnie staje on przed problemami interpretacyjnymi, w których obowiązany jest dokonać wykładni niejasnych przepisów aktów prawnych. Sytuacja notariusza różni się jednak od sytuacji innych organów stosujących prawo, bowiem jako profesjonalista jest on zobowiązany do dokonania prawidłowej wykładni przepisów, pod rygorem daleko idącej odpowiedzialności dyscyplinarnej, cywilnej, podatkowej, a nawet karnej. Notariusz może zabezpieczać się przed zarzutami nieprawidłowego zastosowania prawa, powołując się na dialog prawodawcy z innymi korzystającymi z prawnej legitymizacji działań interpretatorami, czego zinstytucjonalizowanym wyrazem są tezy z orzecznictwa czy interpretacje podatkowe. Wymaga to jednak od rejenta oprócz znajomości prawa pisanego także głębokiego wsłuchiwania się w to, co mówią ,,usta” przepisów prawa. Celem opracowania jest ukazanie, jakie znaczenie dla notariusza mają konkretne przejawy dialogu prawodawca ‒ oficjalni interpretatorzy, przede wszystkim w kontekście obowiązku zachowania przez niego w swoich działaniach należytej staranności.