Rozważania o dobrej administracji - Dziedziak, Wojciech (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W rozdziale podjęto zagadnienie dobrej administracji. Czym jest dobra administracja? Co jest jej celem? Już etymologia słowa „administracja” wskazuje na służbę. Administracja jest służbą. Służbą wobec kogo? Człowieka. Celem działania administracji ma być człowiek i jego dobro skorelowane z dobrem wspólnym. Bowiem to człowiek jest dobrem godziwym (bonum honestum), „dobrem samym w sobie”. Bez respektowania tego dobra (celu obiektywnego) nie ma dobra wspólnego społeczności zorganizowanej w państwo. Dlatego też wszelkie przejawy dyskrecjonalności administracji publicznej w procesach stosowania prawa (w tym uznanie administracyjne) nakierowane winny być właśnie na to dobro.W tej perspektywie prawo do dobrej administracji nabiera innego czy też – jak się wydaje – głębszego, pełniejszego znaczenia. Prawo to na ogół formułowane jest normatywnie i analizowane jako prawo do dobrej procedury, w aspektach formalno-proceduralnych, w świetle prawa procesowego. Jednakże dobra administracja nie może być postrzegana tylko przez pryzmat aspektów proceduralnych. Sformalizowane procedury są ważne, jednak nie są w stanie zapewnić, zagwarantować materialnie-treściowo dobrego prawa ani dobrych decyzji w procesach stosowania prawa.