Praktyka precedensowa w sądowym postępowaniu egzekucyjnym - Szczekocki, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Założeniem opracowania jest w pierwszej kolejności charakterystyka sądowych orzeczeń w sprawach egzekucyjnych z perspektywy rozumowań ‒ obecności reguły ogólnej ‒ prezentowanych w uzasadnieniach orzeczeń Sądu Najwyższego, poprzedzona ustaleniami teoretycznoprawnymi na temat praktyki precedensowej w porządku prawa stanowionego. Przyjęcie, iż w procesie stosowania prawa egzekucyjnego funkcjonuje model złożonej podstawy decyzji wskazujący na zastosowanie obok przepisów prawnych innych decyzji stosowania prawa jako elementu uzupełniającego argumentację z przepisów, znacząco rozszerza zakres czynności i rozumowań niezbędnych do określenia podstawy normy egzekucyjnej.