Rodzaje bodźców pozytywnych w prawie - Niesiołowski, Jarosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Przedmiotem pracy są bodźce pozytywne w prawie. Jest to tematyka, która dopiero w ostatnim okresie stała się przedmiotem bliższego zainteresowania nauki prawa, w szczególności teorii prawa. Bodźce pozytywne w prawie niewątpliwie mają związek z regulacjami prawnymi odwołującymi się do sankcji pozytywnych, jak również do gratyfikacji, znanych prawu gospodarczemu oraz prawu pracy. W pracy podano przykłady bodźców o charakterze materialnym, niematerialnym, mieszanym, do których odwołuje się prawo. Współczesne prawo w coraz większym zakresie uznawane jest za technikę stosującą coraz bardziej skomplikowane i wyrafinowane sposoby oddziaływania na adresatów, co znalazło swoje odzwierciedlenie w pracy.