Interpretacyjna zmiana konstytucji - Korycka-Zirk, Milena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Aktywizm interpretacyjny determinujący rezultat wykładni konstytucji ochroną praw jednostki jest doktryną interpretacji znajdującą uzasadnienie w rdzeniu założeń konstytucjonalizmu. Większościowe metody, traktowane jako wzór podstaw orzekania najlepiej oddający wymogi demokracji, podważają istotę sądownictwa konstytucyjnego opartego na realizacji istoty konstytucjonalizmu, jaką jest gwarancja autonomii jednostki w konfrontacji z rządzącą większością. Konstytucja w realizacji równej ochrony rozumianej jako zapewnienie współistnienia i posiadania równego głosu podmiotom niereprezentowanym w dyskursie większościowym typowym dla ciał legislacyjnych, stanowi forum dla gwarancji prawnej istotności pomijanych interesów jednostkowych. Jednocześnie interes jednostki i wola większości są kategoriami dynamicznymi poddawanymi reinterpretacji, stanowiąc tym samym o zmienności pojęć konstytucyjnych (living constitution). Zmiana konstytucji poprzez wykładnię sądowniczą motywowaną zachowaniem istoty konstytucjonalizmu nie musi być postrzegana jako proces niezdeterminowany i tym samym kontestowany jako zagrożenie dla niezmienności tekstu konstytucji. Jednocześnie niezmienność rozumienia pojęć konstytucji nie zawsze stanowi gwarancje przed obróceniem się demokracji przeciwko sobie.