Ochrona dóbr osobistych i prywatności uczestników kampanii wyborczej w Stanach Zjednoczonych Ameryki i w Szwecji a prowadzenie blogów wyborczych - Grzybowski, Marcin; Grzybowski, Marian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Blogi są łatwą do sporządzenia formą wypowiedzi, niekosztowną, powszechnie dostępną dla internautów, jednak ich popularność niesie za sobą szereg problemów natury prawnej, w tym – problemy związane z możliwością zniesławienia innych osób lub naruszenia ich prywatności. Należy także zauważyć wzrost znaczenia tej formy komunikowania się także i w kampaniach wyborczych. Stawia to przed organami państwa konieczność podjęcie decyzji o zakresie prawnego uregulowania zasad ich tworzenia. Wyborem ustawodawcy jest pozostanie przy generalnej regulacji gwarancyjnej (jak w szwedzkim Akcie o Formie Rządu i posiadającym rangę konstytucyjną Akcie o Wolności Wypowiedzi) bądź też sięganie po regulacje bardziej wyspecjalizowane (jak w Stanach Zjednoczonych Ameryki).
Keywords: prywatność; kampania wyborcza; blog; wolność słowa; dobra osobiste