Reforma ochrony danych osobowych ‒ konsekwencje ograniczonego stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych w sferze publiczno-prawnej (zagadnienia wybrane) - Jabłoński, Mariusz; Wygoda, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Głównym celem tego opracowania jest przedstawienie analizy treści zasad, procedury (trybu) realizacji prawa do ochrony danych osobowych. Autorzy skupiają się na zagadnieniach obowiązywania oraz stosowania przepisów: ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (GDPR), dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych) oraz dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 kwietnia 2016 na (UE) 2016/680 ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych przez właściwe organy do celów zapobiegania, dochodzenia, wykrywania i ścigania przestępstw albo wykonywania kar kryminalnych. Analiza ta służy do wskazania problemów związanych z definiowaniem określonych podmiotów jako administratora danych w rozumieniu GDPR. Istotne staje się również wskazanie na zmiany regulacji krajowych aktów zarówno na szczeblu ogólnym, jak i sektorowym. Szczególnie głębokie zmiany będą dotyczyły podstaw prawnych w zakresie funkcjonowania: policji, prokuratury, sądów, a nawet, co zostało szczególnie podniesione – kuratorów sądowych.
Keywords: księga pamiątkowa; konstytucjonalizm; Konstytucja; demokracja; prawa człowieka; prawo do sądu; prawa i wolności