Prawo do ochrony zdrowia na tle „prawa do życia” (uwagi o aktualnym orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka) - Garlicki, Leszek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
W pewnym przypadkach zagrożenie życia lub jego utrata jest powiązane z funkcjonowaniem systemu ochrony zdrowia i przybiera różnorodną postać. Może wiązać się ze stwierdzeniem braku lub faktycznego ograniczenia dostępności do świadczeń tego systemu, albo utraty życia w wyniku błędów lekarskich lub innych zaniedbań personelu placówek medycznych. Autor, badając bogate orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka – w szczególności zaś w kontekście jednego z ostatnich jego wyroków z 17 grudnia 2017 r. sprawa Lopes de Sousa Fernandes przeciwko Portugalii przeprowadza wnikliwą analizę materialnych przesłanek naruszenia art. 2 Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka również z punktu widzenia respektowania prawa do ochrony zdrowia.
Keywords: commemorative book; constitutionalism; Constitution; democracy; human rights; right to court; freedoms and rights