Kilka uwag o praktycznym znaczeniu komparatystyki prawniczej - Kowalczyk, Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Komparatystyka prawnicza w administracji publicznej to pociągający i zarazem niełatwy obszar badawczy. Fascynuje, kształtuje postawę otwartości, daje szansę właściwego dystansu i perspektywy, uzyskania korzyści teoretycznych i praktycznych. Ale też zniechęca, łudząc tylko taką możliwością, wpędzając w pułapki i niebezpieczeństwa różnej natury. O jej walorach decyduje użyteczność wyników. Praktyczny wpływ naukowej działalności w obszarze prawa porównawczego dla praktyki sądowej można określić jako: walidacyjny, metodologiczny i informacyjny.
Keywords: argumentacja; sąd; prawo porównawcze