Refleksja filozoficznoprawna na kanwie przypadku Andersa Breivika: Zbrodnia, Kara i Resocjalizacja - Zomerski, Wojciech (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest rozważenie przypadku Andersa Breivika w kilku niezależnychod siebie kontekstach. W pierwszej kolejności, traktuję jego historię jako przyczynek do dyskusjio polityce i teorii kar. Wykazuję, iż pomimo krytyki norweskiego wymiaru sprawiedliwości sformułowanejna kanwie sprawy Breivika, norweskie prawo penitencjarne należy do jednego z najskuteczniejszychna świecie, a zawdzięcza to właśnie swojemu humanitarnemu charakterowi. Następnie staramsię wykazać, że zarówno postulat konieczności ocenzurowania przekazu medialnego na tematNorwega, jak i postulat konieczności przywrócenia kary śmierci są emanacją tego samego mechanizmu– próby wyparcia zła. Zło pojmowane jest tutaj w sposób manichejski, jako pewne zewnętrznezjawisko, które powinniśmy wyplenić, by zapanował porządek i pokój. Zamiast takiego ujęcia proponuję,by spojrzeć na zło jako coś, co potencjalnie tkwi w każdym z nas. Następnie rozważam, czy tezao banalności zła znajduje zastosowanie w przypadku Norwega. Porównanie Breivika do Eichmannaprowadzi do przekonania, że teza ta może być odniesiona do pierwszego z nich tylko w ograniczonymzakresie. Konkluduję, iż choć ukaranie Breivika jest potrzebne i konieczne, to nie możemy na nimspocząć. Koniecznym jest skupienie się na przyczynach, tj. między innymi na nienawistnych fundamentalizmachkwitnących współcześnie w Internecie.