Mężczyźni w opresji - Mastalerz, Monika; Kabus, Nicole (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W niniejszym opracowaniu podjęto próbę analizy roli społecznej mężczyzny w kształcie zdefiniowanym przez patriarchat, a także ukazano problem dyskryminacji mężczyzn w dyskursie prawnym. W oparciu o konkretne przepisy prawa, w szczególności na gruncie Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, Kodeksu pracy oraz Kodeksu karnego, a także przepisów dotyczących ubezpieczeń społecznych, wykazano brak unormowań lub ich nierówny charakter w stosunku do płci przeciwnej. Przeprowadzona analiza ma na celu uwidocznienie faktu, iż brak wyrównania statusu mężczyzn w różnych gałęziach prawa oraz w życiu społecznym jest czynnikiem utrzymującym dyskryminację kobiet. Praca ta pokazuje, że maskowanie wspomnianego problemu jest jednym z podstawowych kodów kultury patriarchalnej, który zaskakująco załamuje się od strony historycznych beneficjentów, co jest widoczne w słabnącej pozycji mężczyzn w życiu społecznym i zawodowym.