Koncepcja odpowiedzialności jako procesu – rozważania w nawiązaniu do myśli Romana Ingardena - Sławiński, Marek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przedmiotem opracowania jest następujące pytanie: czy na gruncie myśli Romana Ingardena odpowiedzialność może być rozumiana jako proces? Udzielając odpowiedzi twierdzącej, podjęto w tej pracy próbę skonfrontowania Ingardenowskiej koncepcji odpowiedzialności z jego poglądami z zakresu ontologii. W pierwszej kolejności zaprezentowano najważniejsze elementy składające się na Ingardenowskie rozumienie odpowiedzialności, następnie zaś zrekonstruowano poglądy dotyczące procesu, sytuując je na tle szerszej kategorii pojęciowej – przedmiotów trwających w czasie (do których Ingarden zaliczał procesy). W zakończeniu, oprócz syntetycznej charakterystyki rozumienia odpowiedzialności jako procesu, zwrócono także uwagę na możliwą wartość tych rozważań dla nauk prawnych.