Edukacja jako gwarancja szczęścia – od Utopii do Summerhill. Perspektywa filozoficzno-pedagogiczna - Chojnacka, Barbara; Ciarcińska, Katarzyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W niniejszym artykule zastanowimy się nad rolą edukacji jako gwarancji szczęścia obywateli wybranych obrazów utopii, takich jak: "Państwo" Platona, "Utopia" Morusa, "Nowy wspaniały świat" Aldousa Huxley’a, "451 stopni Fahrenheita" Raya Bradbury’ego, oraz przybliżymy systemy edukacyjne oparte na „utopijnych” założeniach – jak na przykład system edukacyjny Janusza Korczaka, szkołę Summerhill i Ron Clark Academy.
Keywords: edukacja; edukacja utopijna; państwo idealne; Summerhill; szczęście; utopia