Wrocławska Diagnoza Społeczna 2017. Raport z badań socjologicznych nad mieszkańcami miasta - Błaszczyk, Mateusz; Borowik, Iwona; Dolińska, Kamilla; Kłopot, Stanisław W.; Kozdraś, Grzegorz; Krysiński, Dawid; Makaro, Julita; Żurek, Grzegorz (Uniwersytet Wrocławski)
Wrocławska Diagnoza Społeczna 2017 (WDS) to trzecie (wcześniejsze WDS 2010, WDS 2014) kompleksowe badanie wrocławian, obejmujące m.in. kwestie: dobrostanu gospodarstw domowych, jakości życia w osiedlach, jakości usług publicznych, miejskiego systemu konsumpcji, sąsiedztwa, organizacji czasu wolnego, rynku pracy, polityk miejskich i stosunku do obcych. WDS 2017 jest ilościowym badaniem wieloproblemowym typu „omnibus”. Badania przeprowadzono za pomocą techniki wywiadu indywidualnego ze wspomaganiem komputerowym CAPI metodą Random Route na próbie 2001 mieszkańców Wrocławia w wieku 15-80 lat przy kontroli płci i wieku oraz przestrzeni miasta podzielonej na 29 rejonów stanowiących przestrzenne agregaty 49 wrocławskich osiedli.
Keywords: diagnoza społeczna; jakość życia; osiedla; problemy społeczne; czas wolny; miejski system konsumpcji