Grupa rówieśnicza miejscem wspierania rozwoju dzieci z niepełnosprawnością intelektualną - Jędrzejowska, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Tekst dotyczy grupy rówieśniczej jako szczególnej przestrzeni dla wspomagania rozwoju dzieci z niepełnosprawnością intelektualną. Wyjątkowość oddziaływania dzieci pełnosprawnych na ich rówieśników z zaburzeniami wynika z naturalnej predyspozycji dzieci do współodczuwania, a także pomagania i tworzenia pola do współdziałania – do bycia razem. Postawa dzieci pełnosprawnych cechuje się również, poza wrażliwością i okazywaniem bliskości, intuicyjnie mądrym stawianiem wymagań (dostosowanych do możliwości rozwojowych ich niepełnosprawnych kolegów).
Keywords: grupa rówieśnicza; rozwój społeczny