Współdziałanie jednostek samorządu terytorialnego w formach zrzeszeń krajowych i międzynarodowych. Komentarz do ustawy o zasadach przystępowania jednostek samorządu terytorialnego do międzynarodowych zrzeszeń społeczności lokalnych i regionalnych - Blicharz, Jolanta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Współdziałanie jednostek samorządu terytorialnego w formie zrzeszeń krajowych i międzynarodowych jest kluczowym zagadnieniem dla istoty nowej struktury administracji publicznej. Obecnie, przy widocznym narastaniu potrzeb nakreślenia strategii rozwoju wspólnot samorządowych w różnych dziedzinach i wobec podejmowania różnych, na różnych płaszczyznach programów rozwoju, zdaje się konieczne współdziałanie z zagranicznymi jednostkami samorządowymi.
Keywords: entity of territorial self-government; European association; collaboration; interregional cooperation; municipal cooperation