Aktualne i wybrane problemy z zakresu bankowości, podatków i rachunkowości - Rutkowska-Tomaszewska, Edyta; Ćwiąkała-Małys, Anna; Zalcewicz, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejsza monografia prezentuje najbardziej aktualne a jednocześnie wybrane problemy z zakresu bankowości, podatków i rachunkowości, rozpatrywane z perspektywy zarówno nauk ekonomicznych, jak i prawnych. W grupie zagadnień dotyczących bankowości a nawet szerzej - rynku finansowego, przedstawiono kształt struktury krajowych regulacji prawnych bankowych norm ostrożnościowych, w związku z wymogiem ich dostosowania do tzw. „pakietu CRD IV/CRR”, regulację prawną opłat interchange w kształcie przyjętym ostatecznie w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opłat interchange w odniesieniu do transakcji płatniczych wykonanych na podstawie karty. W zakresie problematyki podatkowej poruszone zostały zarówno zagadnienia dotyczące kwestii odpłatności świadczenia w podatku od towarów i usług opodatkowania nim dotacji uzyskiwanych przez podmioty prywatne na realizację zadań, powierzonych przez jednostki samorządu terytorialnego, w zakresie świadczenia usług pomocy społecznej i w zakresie usług edukacyjnych, czy też opodatkowania dotacji dla instytucji kultury. W tym nurcie omówiono także opodatkowanie działalności rolniczej, zarówno z perspektywy historycznej, jak i aktualnych problemów i tendencji w tym zakresie, opodatkowanie gminy podatkiem od nieruchomości, klauzulę generalną przeciwko unikaniu opodatkowania. Trzeci nurt rozważań stanowią zagadnienia dotyczące zarządzania finansami i rachunkowości. W jego ramach została zaprezentowana problematyka dotycząca roli sprawozdań finansowych w ocenie sytuacji finansowej przedsiębiorstwa i zarządzania nim; sposobu ujmowania kosztów działalności przedsiębiorstwa na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem na przykładzie wydawnictwa, możliwości finansowania działalności związanej z transferem technologii do praktyki gospodarczej. Ponadto, przedstawione zostały podatkowe i rachunkowe ujęcie przychodów i kosztów wynikających z tak zwanych nadwykonań świadczeń medycznych, które powstają po przekroczeniu limitu świadczeń określonych w umowie zawartej pomiędzy podmiotem leczniczym a Narodowym Funduszem Zdrowia.
Keywords: normy ostrożnościowe; rachunek zysków i strat; podatek od nieruchomości; rachunkowość rolnicza; Venture Capital; rachunek kosztów; sprawozdanie finansowe; koszty działalności przedsiębiorstwa; podmioty lecznicze; opłata intrchange; dotacja; bilans; nadwykonania; podatki w rolnictwie; unikanie opodatkowania; transfer technologii; klauzula generalna; instytucje kultury; pakiet CRD IV/CRR; podatek od towarów i usług; świadczenia ponadlimitowe