Fromm - aplikacje - Jabłoński, Paweł; Włodarczyk, Rafał (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Od czasu publikacji pierwszego przekładu na język polski wyboru prac Ericha Fromma – „Szkiców z psychologii religii” – mija właśnie równe pół wieku. Dzięki staraniom kolejnych pokoleń rodzimych badaczy wydana została w tym okresie większość książek z obszernego dorobku psychoanalityka, socjologa i neomarksistowsko zorientowanego filozofa, które samodzielnie przygotował do druku, oraz część z opracowanych już po jego śmierci w 1980 roku przez Reinera Funka – wieloletniego asystenta, sprawującego obecnie pieczę nad znajdującym się w Tybindze archiwum dorobku autora „Mieć czy być?” W sumie jest to ponad dwadzieścia pozycji reprezentujących pięćdziesiąt lat twórczej i wnikliwej intelektualnie pracy Fromma. (…) Biorąc pod uwagę również sporą ilość artykułów oraz liczne nawiązania do koncepcji humanisty, jakie znajdujemy w polskich publikacjach, można powiedzieć, że zarówno stan badań, jak również inspiracje jego myślą mają szansę nabrać w najbliższych latach dynamiki. Przedkładany Czytelnikowi zbiór prac kontynuuje zatem badawczy wysiłek rozważania oraz przybliżania myśli Fromma i mamy nadzieję, że spełni przygotowane wcześniejszą recepcją dorobku filozofa oczekiwania.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)