Government Programme for the Elderly Social Activity based on the selected example. D4.2 Deliverable, Evaluation report on case study - Klimowicz, Monika; Michalewska-Pawlak, Małgorzata (Komisja Europejska)
Raport prezentuje wyniki badań nad inwestycjami społecznymi w Polsce w kontekście wspierania aktywności społecznej osób starszych. Prace badawcze prowadzone były w ramach projektu badawczego Innovative Social Investement: Strengthening Communities in Europe (InnoSI) nr 649189, sfinansowanego przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020. Badaniom poddany został Rządowy Program na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS) jako przykład inwestycji społecznych. Główną część raportu stanowi ewaluacja studium przypadku jakim był projekt pn. Aktywni bez względu na wiek realizowany przez Towarzystwo Edukacyjne Wiedza Powszechna w Gdańsku, a finansowany z programu ASOS. Raport zawiera: przegląd literatury, ocenę potrzeb, teorię zmiany, ewaluację procesową, ewaluację wpływu oraz ewaluację ekonomiczną przy wykorzystaniu metody SROI.
Keywords: innowacje społeczne; inwestycje społeczne; aktywizacja osób starszych; ASOS; aktywność społeczna osób starszych