Organizacja pozarządowa jako podmiot zobowiązany do udostępniania informacji publicznej - Deryng-Dziuk, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Prawo do informacji publicznej stanowi standard współczesnych demokracji. Prawo to, rozpatrywane łącznie z pojęciem organizacji pozarządowej w sposób intuicyjny kojarzy się z korzystaniem przez organizację pozarządową z uprawnień, jakie zapewnia ustawa z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej. Na mocy tej ustawy organizacja pozarządowa może występować także w roli podmiotu zobowiązanego do udostępnienia informacji publicznej. Organizacja pozarządowa staje się wówczas adresatem norm prawnych statuujących obowiązki związane z dostępem do informacji publicznej. Dodatkowo, nowelizacja ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie wprowadzona ustawą z dnia 05 sierpnia 2015 roku o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz ustawy o fundacjach nałożyła na organizacje pozarządowe jednak tylko te, które wykonują zadania publicznej lub dysponują majątkiem publicznym, obowiązek udostępniania informacji publicznej. Obecnie nie ma już żadnych wątpliwości, czy organizacje pozarządowe korzystające ze środków publicznych są zobowiązane do udostępniania informacji publicznej.
Keywords: podmioty zobowiązane do udostępniania informacji publicznej; informacja publiczna; dostęp do informacji publicznej; organizacja pozarządowa